Min historie i syverden

Jeg heter Mona Rosvold og driver min kursvirksomhet gjennom mitt enkeltmannsforetak Symaskinsdamen Bauge org.nr. 924023279 mva

Jeg jobber som kursleder i lappeteknikk og har opplæring i symaskiner og broderimaskiner i merkene PFAFF og Husqvarna VIKING.

Hvis du trenger å kontakte meg, så er du velkommen til å sende en SMS til 47031283 eller en mail til mona.sy.rosvold@gmail.com.

Siden august 2022 har jeg vært PFAFFambassadør for PFAFF Norge, og sommeren 2023 startet jeg med å lage opplæringsvideoer på PFAFF symaskiner og legge dem på YouTube på SyMedMona-kanalen. Planen er å få lagt ut mange små videoer med grunnleggende opplæring, og drømmen er å få vist dette med flere typer symaskiner. Men jeg innser at dette tar tid, og i perioder er jeg mye på reise som kursleder i lappeteknikk til quiltelag og sybutikker fra sør til nord i landet. Så det vil ta litt tid før jeg kommer i mål.

Våren 2023 ble jeg invitert med av Sew Kind of Wonderful i USA til å være sertifisert kursleder i deres mønster, teknikker og produkter, så jeg jobber jevnt med å tilretteleegge flere mønster tilgjengelig med norsk mønsterbeskrivelse. Det er stor etterspørsel for kurs med deres mønster og syteknikker.

I Bergen hos Tonje Stoff & Symaskiner arrangerer jeg to ganger årlig broderidager for PFAFF og Husqvarna VIKING sine broderimaskinsbrukere i samarbeid med Petra fra PFAFF Norge / Husqvarna VIKING Norge. Da tilrettelegger vi for opplæring i utvalgte teknikker innen brodering og fellesskap og inspirasjon. Jeg arrangerer også samlinger for opplæring i programvaren mySewnet i samarbeid med Siw-Anita Bruvik. Utover dette følger jeg opp med kurs og samlinger for ulike grupper med symaskiner og broderimaskiner også gjennom hele året. Det er alltid mulig å kontakte meg for å få hjelp og for å komme med ønsker om hva dere trenger mer kjennskap til.

Jeg koser meg alltid når jeg får sy noe fint, og jeg elsker å inspirere og veilede og dele min syglede og kunnskap med andre.  Hele mitt liv har jeg vært lærer, og jeg elsker å tilrettelegge informasjon for at andre skal klare å gripe det jeg har lyst til å gi videre.

Jeg lar meg ofte inspirere av et ønske om å pynte med noe fint hjemme hos meg selv.

Kuvertbrikkene «Bordrikker» er sydd av mønster laget av Bente Malm.

Jeg kjøper gjerne mønster som andre har laget og syr noe fint av det. Og så lager jeg noen ganger noe ut fra at jeg må gjøre noe enkelt som jeg ikke finner mønster på. Da ender det som oftest med at jeg lager en mønsterbeskrivelse til det som jeg lager slik at jeg kan dele det med andre som ønsker å sy noe liknende. Så lar jeg meg gjerne inspirere av lysten til å sy en gave.

Jeg lar meg også inspirere av en symaskinsteknikk eller en quilteteknikk som jeg har lyst til å prøve ut, og så har jeg lyst til å bruke det som jeg syr i noe som kan være til nytte. Da har gjerne teknikken munnet ut i et kurs og et mønster fordi noen ønsker at jeg skal dele denne informasjonen.

Slik var det da jeg startet å sy Romslige Nett. Noen ville lære papirsøm, og jeg ville bruke det i noe som jeg trengte. Jeg sydde et Romslig Nett med plass til A4-permer, for jeg jobbet som fransklærer i Ungdomsskolen og trengte et fint nett å bære undervisningoppleggene mine i. Og så ville folk ha kurs, og det hele ble et kursopplegg i årevis framover. På den tiden fantes det ikke norske enkeltmønster i salg. Slik har kursvirksomheten kommet av seg selv og fulgt meg jevnt mens jeg har gått vegen.

Grunnmønsteret til Romslig Nett har jeg nå forenklet fordi jeg vet at det er mye arbeid å sy dette nettet. På grunn av stor etterspørsel etter gjenbruk av dette mønsteret, så bestemte jeg meg for å lage et nytt mønster med litt enklere stoffkombinasjoner. I stede for papirsøm, har jeg nå tegnet applikasjon som mange behersker. I tillegg har jeg sydd nett der jeg i steder for applikasjon, har lagt inn broderi brodert med broderimaskin. Dermed kan dette mønsteret selges fritt og er ikke øremerket til kurs. Men jeg holder gjerne kurs i det også.

NYTT MØNSTER våren 2023 heter nå Romslig Veskenett fordi det lett brukes som en veske. Det grå nettet i billedgalleriet har glidelåslukking på toppen.

Farger og ulike stoff har også mange ganger inspirert meg til å ende opp med et nytt syprosjekt uten helt å vite fra starten hva jeg egentlig skulle sy av stoffene som jeg plukket. Og det er undrende å se hvor ofte jeg har laget ting med rosa og grønt som i mine Romslige Nett.

Siden 2002 har jeg vært autorisert Symaskinsforhandler for PFAFF Symaskiner og Broderimaskiner.  Jeg har fulgt utviklingen fra de første PFAFFbroderimaskinene ble utviklet. 

Jeg startet å brodere på Pfaff Creative 2140 – 2144 – 2170 og samtidig kom de «små» Creative 2124 – 2134. Mange har sydd dongeriveske med brodert blomst på på opplæringskurs hos meg på disse maskinene. Og de runde koselige bamsene som fulgte med i disse maskinene, har jeg brukt i flere koselige tepper. Da de nyere Creative 2.0 og Vision 5.0 kom i salg, broderte vi de nye bamsene på opplæringskursene. Og det fortsatte vi med på kurs med de følgende maskinene som ble produsert.

I 20 år har jeg jevnlig holdt opplæringskurs for de som har kjøpt ny maskin enten det har vært en helt enkel mekanisk symaskin, en litt større elektronisk PFAFF eller de enda mer innholdsrike symaskinene som PFAFF Ambition, Expression, Performance og Creative.

Jeg holder nå jevnlig opplæringskurs med PFAFF ambition, expression og icon.

Jeg holder også opplæringskurs med Husqvarna VIKING Opal, Tribute, Sapphire og Designer.

Det å være så privilegert at jeg får være PFAFFambassadør for PFAFF Norge, gir meg motivasjon og enda mer lyst til ¨finne ut mer om maskinene og dele min kunnskap med andre. Drømmen er å også lage videoer om teknikker og framgangsmåter og dele til alle i Norge.

Kan tro jeg synes at det er spennende og kjekt å være PFAFF ambassadør og veldig motiverende for å følge med på alt nytt videre!

Stuen min er i perioder systuen min. Det er når jeg trenger større plass enn det syrommet mitt kan tilby.

Jeg kommer i mine sosiale medier til å konsentrere meg framover med å vise teknikker og symaskinsinformasjon i forhold til de symaskinene som jeg selv syr på. Jeg planlegger at jeg etterhvert også skal lage opplæringsinnlegg om ulike PFAFF symaskiner og broderimaskiner, men jeg vet at det tar tid å få gjort ting. Så jeg starter med det som jeg lett klarer å få gjort, så kommer det andre etterhvert.

Jeg håper at det som jeg viser på mine symaskiner, kan være til inspirasjon for ALLE, uansett hvilken maskin dere har.

Jeg har nært samarbeid med Tonje Stoff & Symaskiner. Tonje er en stor symaskinsforhandler for hele Norge med beliggenhet 20 min. sør for Bergen. Da jeg drev Quiltekroken Bergen SymaskinsSenter 2002 – 2014, samarbeidet vi med Stein-Frode hos Tonje om symaskiner og oppfølging av kundene. Etter Quiltekrokens tid fortsatte jeg som kursleder hos Tonje. Men så har jeg dessverre hatt kreft flere ganger med krevende behandlinger. Så konsekvensene etterpå har blitt å tilpasse arbeidsmengde og arbeidstempo i livet mitt så jeg også har gode hvileperioder mellom arbeidsøktene..

Etter mange år med flere utfordringer i livet mitt, er symaskinene og broderimaskinene til stor inspirasjon for å skape gode dager og fine syprosjekt. I tillegg har jeg min kjære Calypso, en Hellig Birma jentepus som elsker å ligge på alt syarbeid, og hun liker ellers å legge seg tettest mulig opp til symaskinen når jeg syr eller broderer.

I perioder med stor aktivitet med familie og venner, tar jeg pauser fra syarbeid slik at jeg får skape gode dager på mange ulike måter. Jeg har både barn og barnebarn, familie og venner som stadig beriker livet mitt.

Siden mange ikke er på facebook eller instagram, har jeg lenge hatt lyst til å skape en egen lett tilgjengelig nettside hvor jeg enkelt og tydelige kan informere om kursene som jeg har. Da kan de som melder seg på kurs, ha et sted de lett kan se bilder og få idéer om det som de skal forberede seg til på kurs.

Jeg har derfor laget denne bloggsiden min «Sy med Mona».

I tillegg til å legge inn informasjon om alle kursene mine her, så vil jeg også legge inn informasjon om ulike symaskiner og syteknikker. Slik håper jeg at alle interesserte lett kan finne det som jeg viser fram og bli inspirert til å sy hjemme hos seg selv inspirert av mine syprosjekt.

Jeg designet Logoen på hjemmesiden min som broderi som jeg broderte på grått stoff i halvlin.

Jeg håper at du ved å titte på bilder og beskrivelser som jeg deler, føler at du har kontakt med meg og får lyst til å sy med meg! Sy med Mona!

Du kan sitte hjemme ved din symaskin og la deg inspirere av meg. Så kan du ta kontakt med meg hvis du lurer på noe eller vil fortelle meg noe. Og jeg håper at mange også vil inspirere meg med kommentarer og tilbakemeldinger.

Så møtes vi fysisk hvis du har mulighet til å reise på kurs hos meg eller hvis du inviterer meg til å komme dit du bor for at jeg kan holde kurs. Da kan du sy sammen med meg der. Sy med Mona!

Grunnmuren i mitt liv er Guds kjærlighet og omsorg og godhet for alle mennesker. Jeg ønsker at alle som er i min nærhet, skal kjenne duften av å føle seg elsket og anerkjent som den de er. Du er god nok akkurat slik du er!

Ellers kan jeg nevne litt av det som i mitt liv som har vært med på å gjøre meg til den jeg har blitt:

Jeg startet min yrkeskarriære som den første kvinnelige bussjåføren på Bybussen i Kristiansand da jeg var 20 år, i 1978-1980 da jeg gikk på lærerskolen. Det var forresten der jeg kjøpte min første symaskin, en PFAFF helt enkel en. Før jeg startet mitt evigvarende lærerliv, jobbet jeg som bussjåfør ett år i Fana, og jeg syklet hele det året til og fra jobb siden det ikke gikk buss dit da jeg jeg skulle møte fram grytidlig hver morgen. Så i 1982 syklet jeg Bergen – Voss 17 mil og var en av bare to deltakere i min aldersgruppe. Deretter fikk jeg jobb i Kamerun i Afrika hvor jeg drog og jobbet som misjonær i Det Norske Misjonsselskap. Jeg jobbet da som lærer på Den Norske Skolen der og som «reservemor» på det norske internatet. Jeg bodde der i 1983-86. Da var det ikke mobiltelefon eller privattelefon i husene der, ikke TV eller pc, og det tok 2-3 uker å sende brev hjem. Jeg vet at disse årene ble en livsopplevelse som har gitt meg en helt unik læring. Så har jeg dirigert ungdomskor og barnekor i gospelmijøet i 15 år i perioden 1987-2002. Og jeg har hatt en brevvenninne i over 50 år som jeg har feriert med som ungdom i 25 stater i USA og gjennom Europa på interrail. Sommeren 2023 besøkte jeg henne igjen i USA, og da besteg jeg en «fourteen-er» 4271 m.o.h. i Rockey Mountains. Så hverdagene tar meg stadig til nye høyder av opplevelser.

Jeg håper også at jeg gjennom min kursvirksomhet og ved hjelp av denne bloggsiden og innlegg i sosiale medier, kan være med på å løfte andre syglade mennesker opp til høyder som de ikke hadde klart å klatre opp til alene. Jeg ser fram til å få tilbakemeldinger på det som jeg presenterer.

Mona